• Lianne Trines, DC

Text neck

Hoeveel tijd breng jij nog door om je heen kijkend, genietend van hoe de bladeren aan de bomen bewegen door de wind, hoe de zon reflecteert in de ramen, hoe de mensen om je heen naar je glimlachen... 

Hey jij daar, kijk eens op! Er is meer in deze wereld om van te genieten dan het scherm van je smartphone dat je nek overbelast en meer en meer druk op je wervelkolom zet. 

Nekken zijn er niet voor gemaakt om voor langere tijd in een voorovergebogen positie te blijven. En des te meer je voorover buigt, des te groter de druk op je wervelkolom wordt.

Een goede houding is een van de belangrijkste dingen die bijdragen aan een gezonde wervelkolom. De 'text neck' is een teken van een slechte houding en kan ervoor zorgen dat je nekspieren overbelast en verkort raken. Er kunnen ook scheefstanden en blokkades in de wervelkolom onstaan en de natuurlijke curve kan verloren gaan. Zoals je je kan voorstellen kan dit leiden tot bijv. nek- en rug problemen en hoofdpijn.

Onderneem nu actie. Hier zijn een aantal tips om te helpen je wervelkolom terug te brengen naar de natuurlijke curve of eventuele problemen te voorkomen!

1. Om te beginnen, stop je telefoon weg

Ik schat een kans van 80% in dat je dit nu op je telefoon aan het lezen bent... Als je een computer hebt, gebruik hem! Nieuwsberichten, e-mails, Facebook etc. kan ook allemaal gelezen worden op een computer. Je kunt het scherm op ooghoogte plaatsen zodat je je nek niet zoveel hoeft over te belasten. Hou in gedachte, welke positie het ook is, het is nooit goed hier voor langere tijd in te blijven zitten. Dus sta minstens ieder een keertje op wanneer je aan de computer werkt. 

2. In het geval dat je je telefoon moet gebruiken...

...probeer dan je telefoon op een hoogte te houden zodat je je nek zo min mogelijk hoeft te buigen. Blijf niet te lang in deze houding zitten.

3. Regelmatige beweging

Regelmatig bewegen helpt je wervelkolom flexibel te houden. Zelfs als je niet zo'n fan bent van sporten, kun je een stukje wandelen, fietsen of zwemmen... 

4. Doe yoga of rek oefeningen

Een goede houding behouden en de wervelkolom flexibel houden zijn belangrijke punten voor preventie van rug- en nekpijn. Het regelmatig doen van rekoefeningen zal helpen je spieren soepel te houden zodat ze niet verkort raken en de wervelkolom uit zijn natuurlijke curve trekken. Yoga kan helpen een goede houding te behouden en houdt de wervelkolom flexibel.

Check onderstaande video en ook haar youtube kanaal voor meer leuke yoga videos (in het Engels)! 

5. Ga naar een chiropractor

Of je nu nekpijn hebt of niet, we kunnen het niet ontkennen dat de meesten van ons teveel op onze telefoons en computers zitten, en vaak met een slechte houding. Als je al problemen hebt, zou je het niet erger moeten willen maken, en als je nog geen pijn hebt... is er een aardige kans dat je wel wat last krijgt in de toekomst als je niks verandert. Je chiropractor kan helpen blokkades en scheefstanden in de wervelkolom te corrigeren en de balans in de spieren terug te brengen, samen met advies en oefeningen om je nek en rug sterk te houden.


#textneck #chiropractie #voorkomen #nekpijn #rugpijn #hoofdpijn #yoga #telefoon #houding #chiropractor


Vergeet niet, pijn is een teken dat je al alle waarschuwingen van je lichaam hebt genegeerd en daarom betekent het niet hebben van pijn niet persé het hebben van een optimale gezonde wervelkolom. Daarom is het belangrijk om je wervelkolom na te laten kijken om te voorkomen dat de alarmbellen gaan rinkelen! 


16 views0 comments

Recent Posts

See All